Program Hakkında Bilgiler

Amaç: Sektörün teknik personel gereksiniminin karşılanması

Hedefler: Su Ürünleri Programının hedefi, çalışma alanlarında başarıyla mesleğini icra edebilecek su ürünleri teknikerleri yetiştirmektir. Önlisans öğretiminde mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklara sahip yaratıcı, sorgulayıcı, yenilikçi, girişimci, analitik düşünebilen, analiz yapabilen, takım çalışmasına yatkın, sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye odaklanmış uluslararası düzeyde kalifiye su ürünleri teknikeri yetiştirmektir. Çevre ve bölgeden gelebilecek olan sorunlara cevap veren toplum için güvenli ve çağdaş yaşam ortamlarının oluşturulmasıdır. Su ürünlerinin gelişmesine ve üretimin arttırılabilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yaparak, su ürünleri sektöründe çalışacak olanları teşvik etmek ve böylece toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır. Kentsel ve kırsal alanlarda ekonomik gelişmeyi teşvik ederek istihdama imkan sağlamaktır. Su ürünleri sektöründe kalitenin arttırılmasına standart ve yönetmelik bilincinin yerleştirilmesine, mesleki etik kurallarının hâkim kılınmasına öncülük etmektir.

Program Öğrenme Çıktıları: Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

1     Genel veya mesleki orta öğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan ve orta öğretim düzeyi üzerindeki dersler ile uygulama araç ve gereçleri ile desteklenen bir alandaki bilgi ve becerilere sahip olmak ve su ürünleri programında temel kavramları kavradığını göstermek.

2     Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimleri, su ürünleri biliminin diğer bilim dalları ile ilişkileri, önemli çevre bileşenleri ve çevresel faktörler arasındaki bağlantı hakkında bilgi kazanmak ve bu bilgileri kullanmak.

3     Su ürünlerinin temel kaynağı olan balıkların biyolojik, anatomik ve fizyolojik özelliklerini ve mesleki olarak nasıl kullanılacağını öğrenmek ve ülkemiz sularında bulunan balıklar hakkında bilgi sahibi olmak.

4     Su ürünleri programında en önemli kaynaklardan biri olan suyun tanınması, verimli şekilde kullanımı, üretim yaparken karşılaşılabilecek problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama, kullanma ve değerlendirmeyi etkin bir biçimde yapabilmek.

5     Sorumluluğu altındaki işletme ve/veya kısımları, bunların kurulumu, kullanılacak sistemler ve dizaynları, bu sistemi yürütecek olan çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek.

6     Balık ve omurgasızların yetiştiriciliği ve sağlığı konusundaki sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını göstermek, edindiği bilgileri uygulamaya koyabilme becerisi elde etmek.

7     Yemler, çeşitleri, üretim teknikleri, balıkların ve omurgasızların beslenme özellikleri ve teknikleri konusunda bilgi ve beceri kazanmak.

8     Su ürünleri avlama araç ve gereçleri, bunların dizaynı, yapımı, onarımı ve kullanılması ile ilgili bilgi ve beceri kazanmak.

9     Su ürünlerinin muhafazası, işlenmesi, soğuk zincirde taşınması ve kalite kontrollerinin yapılmasının yanında işleme tesislerinin dizaynı, planlanması ve organizasyonuyla bilgi ve beceri kazanmak.

10   Su ürünleri programında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini göstermek.

11   Su ürünleri programı ile ilgili tasarımları ve uygulamaları çalışma arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir biçimde anlatabilmek ve takım çalışması yapabilmek.

12   Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmek.

13   Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkilap Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak.

14   Yabancı Dil (İngilizce) ile su ürünleri ile ilgili güncel bilgi, kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip etme, etkin iletişim kurma becerisini kazanma.

Akademik Personel
macbook
Doç. Dr. Barış BAYRAKLI 

Su Ürünleri
Dahili: 6645
e-posta: bbayrakli[@]sinop.edu.tr

macbook
Dr. Öğr. Üyesi Hakan AKSU 

Su Ürünleri
Dahili: 6646
e-posta: haksu[@]sinop.edu.tr

macbook
Öğr. Gör. Bora EYÜBOĞLU

Su Ürünleri
Dahili: 6647
e-posta: beyuboglu[@]sinop.edu.tr